Extra materiaal (te leuk om te toetsen)

Combinatorische Ricci-flow

Mijn eigen poging om aan een publiek van wiskundeleraren uit te leggen wat precies de doorbraak van Grisha Perelman tien jaar geleden was (waar hij een miljoen en de Fields medaille voor weigerde).

De stelling van Banach-Tarski

De stelling zegt dat je een bol in stukken kunt snijden en uit de stukken twee kopieen van de orginele bol kunt maken. Met alleen maar translaties en rotaties van de stukken. Terrence Tao geeft een mooi kort bewijs hiervan. Dit is ook een aardige presentatie erover die het wat meer in context plaatst.

Differentieerbare structuren op R^4

Een overzichtsartikel van R. Gompf over de overaftelbaar veel verschillende differentieerbare structuren op R^4. In de andere R^n kan dat niet.

Manifolds als configuratieruimten

Een mooie website die uitlegt hoe je bij iedere(!) manifold een robotarm in het vlak kunt vinden waarvan de configuratieruimte de manifold is.

Classificatie van Oppervlakken

Classificatie van 2-dimensionale compacte variëteiten (oppervlakken)

Hopf-vezeling

Animatie, uitleg en links over de prachtige Hopf-vezeling.

Hironaka's resolutie van singulariteiten

Een opvallend leesbare inleiding op de stelling van Hironaka (fields medal) die zegt dat de (singuliere) oplossingsverzameling van ieder stelsel polynoom vergelijkingen over de complexe getallen altijd kan worden geparametrizeerd met een gladde varieteit (manifold)

Sculptures in S^3

Mijn collega Henry Segerman in Melbourne maakt mooie figuren in de 3-sfeer, variëteiten zelfs. Compleet met projectie naar R^3 om 3D te printen. Hij schreef er een goed te lezen artikel over. Zie ook zijn voordracht op youtube Mijn favoriet is de ronde Kleinse fles.

Dimensions

De mooie film dimensions van Ghys en Leys

Computop

Op www.computop.org vind je allerlei software om variëteiten te onderzoeken.